<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d5955046572392055926\x26blogName\x3dMY+COMPLICATED+LIFE\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://kim-ping.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://kim-ping.blogspot.com/\x26vt\x3d3942317518268279573', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Wednesday, December 12, 2012
  Mariana Weight charts


LilySlim Weight charts

Labels:

2:27 AM |

Wednesday, February 8, 2012
  15 Idea "Bagaimana Meningkatkan Pendapatan Anda DUA KALI GANDA Dan Menarik Lebih Ramai Pelanggan Dalam Masa Yang Singkat!"

Perniagaan anda boleh hidup atau "mati" bergantung kepada kemampuan jualannya!

Anda mungkin mempunyai produk atau perkhidmatan terbaik dan paling "power" di dunia atau anda mungkin boleh buat kek yang paling hebat di seluruh galaksi, tapi jika tiada orang yang membeli atau tidak ramai orang yang datang untuk membeli kek anda, ia mungkin akan menyebabkan perniagaan dan pendapatan anda hanya "nyawa-nyawa" ikan.

Untuk meningkatkan jualan, anda perlukan strategi pemasaran yang bagus. Anda perlu belajar bagaimana menarik perhatian orang ramai atau pelanggan kepada anda atau perniagaan anda serta membuat mereka gembira untuk membeli daripada anda.

Sebagai perunding strategi pemasaran sejak tahun 2001, saya telah berjaya membantu ramai usahawan mengubah senario perniagaan mereka dan pada masa yang sama mengubah kehidupan mereka daripada "biasa-biasa" kepada "luar biasa" dengan menggunakan strategi pemasaran serta idea pemasaran yang mudah.

Idea yang saya berikan ini adalah sebagai "PERMULAAN" untuk anda belajar menjadi pakar pemasaran untuk perniagaan anda sendiri.

Bila saya kata yang sekiranya anda kuasai pemasaran, anda akan menarik "ramai gila" pelanggan kepada anda, ia adalah benar!

Bila saya kata yang sekiranya anda kuasai pemasaran, anda akan menarik "ramai gila" pelanggan yang "berkejaran" untuk menggunakan produk atau perkhidmatan anda juga, ia adalah benar!

Itulah yang berlaku kepada saya dan ramai pelanggan korporat atau individu yang telah menggunakan teknik-teknik pemasaran yang saya ajarkan. Apatah lagi bila anda akan belajar "live" daripada saya dalam Klinik Usahawan Dr. Azizan Osman - Seminar Marketing Power saya nanti.

Persoalannya, adakah anda cukup stok atau kakitangan untuk uruskan pelanggan yang ramai mencari anda nanti?

Ini adalah senarai 15 idea pemasaran luar biasa, anda tidak akan tahu keberkesannya sehingga anda mencuba:-

50) Kongsikan apa yang anda tahu dengan orang lain: Apa yang anda tahu tentang perniagaan anda kadang-kadang merupakan maklumat yang sangat bernilai kepada orang lain. Tetapi bukanlah maklumat rahsia perniagaan anda, tetapi maklumat umum atau informasi yang mungkin berguna kepada orang lain. Berikannya secara percuma. Tuliskan artikel di blog, laman web atau laman sosial anda seperti FACEBOOK, kongsikan kepada orang lain tentang apa yang anda tahu tentang bidang yang anda lakukan.

Contohnya, jika anda di dalam bidang takaful atau insuran, kongsikan kepada orang lain tentang asas perancangan kewangan yang betul, kesilapan ramai pelanggan anda sebelum ini dan bagaimana untuk merancang plan pencen mereka atau mungkin pelan kewangan pendidikan anak-anak mereka.

Jangan risau jika ada orang lain yang akan meniru anda, anda ada ilmu dan pengalaman yang tersendiri, orang lain belum tentu mempunyai ilmu atau pengalaman yang sama.

49) Mencipta suasana yang sesuai dengan tema semasa: Ini adalah teknik yang digunakan biasanya di pusat membeli-belah. Jadikan tema semasa sebagai dekor atau cara anda berpakaian untuk melayan pelanggan. Contohnya, tahun baru cina, anda mungkin memakai baju "cheong-sam" serta memberikan hadiah limau mandarin kepada pelanggan anda. Jika bulan ramadhan, anda berikan hadiah kurma atau voucher berbuka puasa kepada pelanggan anda. Kadang-kadang anda boleh melihat kepada trend filem yang terkenal dan laris di panggung wayang dan jadikan ianya tema kepada suasana perniagaan anda.

Contohnya, jika anda membuka kedai runcit dan ketika itu ditayangkan filem "Harry Potter" di panggung wayang, anda mungkin boleh hias sedikit kedai anda mengikut konsep filem tersebut dan anda mungkin boleh memakai skaf kepada seperti tukang sihir di dalam filem "Harry Potter" pada hari tertentu dan ini akan menarik ramai anak-anak yang akan "menarik" ibu-bapa mereka untuk ke kedai agar dapat melihat anda. Apa lagi? Bila mereka dah datang ke kedai anda, tawarkanlah sesuatu kepada mereka, mungkin pembelian harga istimewa?

Atau anda boleh dapatkan sedikit mainan "Transformers" dan hadiahkan kepada anak-anak pelanggan anda apabila anda menziarahi mereka. Bila pelanggan gembira dengan anda, mereka akan beli apa sahaja yang anda tawarkan!

48) Berikan kad diskaun atau voucher percuma: Ini adalah cara paling mudah dan murah untuk membuat pelanggan setia kepada anda. Contohnya anda mempunyai perniagaan mencuci kereta, berikan tawaran setiap 6 kali mencuci di kedai anda, mereka akan mendapat 1 kali percuma! Ini juga cara anda untuk menunjukkan yang anda menghargai mereka.

47) Perkhidmatan pelanggan yang luar biasa : Ingat, tidak ada yang lebih hebat daripada kata-kata positif daripada pelanggan. Perkhidmatan pelanggan yang hebat adalah senjata yang paling "power" dalam menghadapi persaingan dalam perniagaan. Jangan anggap disebabkan anda masih berniaga kecil-kecilan dan anda tidak perlu senyum dengan pelanggan, menjawab telefon dengan cepat sebelum 3 kali bunyi telefon, melayan pelanggan dengan mesra dan tenang. Jika anda tidak dapat lakukannya ketika perniagaan anda masih kecil, sampai bila pun perniagaan anda tidak akan menjadi besar!

46) Lancarkan pertandingan atau cabutan bertuah: Cara yang paling mudah untuk anda mendapatkan "database" pelanggan dan dapatkan maklumat pelanggan agar dapat digunakan tawaran kempen pemasaran di masa depan. Gunakan sistem SMS, blog, laman web, FACEBOOK atau siarkan dalam akhbar untuk memaklumkan kepada mereka tentang kempen anda. Anda boleh pelajari semua teknik ini dengan lebih terperinci di dalam program "Seminar Marketing Power" saya nanti.

45) Tambah maklumat baru di laman web anda: Anda sebenarnya tidak perlu bimbang tentang strategi SEO (Search Engine Optimization) untuk meningkatkan ranking laman web anda dalam enjin carian seperti Google dan Yahoo. Apa yang anda perlu lakukan adalah sentiasa menambah informasi terkini atau aktiviti terkini setiap minggu atau sekerap yang mungkin. Anda akan terperanjat melihat ranking laman web anda meningkat dalam masa yang singkat.

44) Blog: Sekiranya anda merasakan yang anda tidak mahir menulis untuk laman web, apa kata gunakan Blog. Ia adalah cara percuma dan mudah untuk anda berkongsi kepakaran anda. Blog yang bagus akan membuatkan anda popular dan mempunyai pengikut dalam bidang kepakaran anda. Teknologi blogging yang paling banyak digunakan hari ini adalah seperti Blogger atau WordPress kerana ianya adalah percuma.

43) Maksimakan penggunaan kad perniagaan anda: Adakah anda biasa menerima kad perniagaan yang hanya menulis nama seperti "Ali bin Ahmad, pengurus, Syarikat Ali Bersaudara....?" Tapi anda tidak tahu apakah perniagaan Ali bin Ahmad? Gunakan kad perniagaan anda untuk menyampaikan maklumat atau mesej tentang apakah jenis perniagaan anda atau apakah kepakaran anda supaya mudah untuk pelanggan merujuk kepada anda bila diperlukan nanti.

Tips tambahan: Biasakan memberi 2 keping kad perniagaan apabila memperkenalkan diri kepada orang lain dan katakan yang anda sengaja berikan 2 kad untuk mereka berikan kepada orang lain yang mungkin perlukan perkhidmatan anda. Ini adalah cara pemasaran yang paling mudah dan berkesan kerana orang lain yang akan menolong mempromosikan perniagaan anda.

42) Maksimakan jenama (Branding) menggunakan alatulis perniagaan anda : Letakkan nama syarikat atau perniagaan anda serta kepakaran anda di atas semua kepala surat (Letter Head), sampul surat (Envelope), Kad Hari Raya, Sampul Duit Raya, T-Shirt atau uniform syarikat anda atau di alatulis seperti pen yang tertera jenama syarikat anda. Ia cara mudah untuk menyampaikan mesej kepada orang lain tentang perniagaan anda dan anda dilihat seperti syarikat "besar punya".

41) Rakamkan video anda di YouTube: Mendiang Steve Jobs, CEO kepada syarikat gergasi Apple INC, menggunakan YouTube setiap kali Apple melancarkan produk baru mereka dan ianya mendapat liputan yang paling meluas dengan kos yang paling rendah. Jangan lupa untuk link kan video anda dengan laman web anda serta kongsikan di laman sosial anda seperti FACEBOOK.

40) Melaburlah untuk mendapatkan kredibiliti daripada pihak ketiga : Sekiranya ada cara untuk anda mendapatkan akreditasi atau kelayakan professional di dalam industri yang anda ceburi, pastikan yang anda melabur untuk mendapatkannya. Ia mungkin tidak murah tetapi sebagai pelaburan jangka panjang, ia akan membantu menambah nilai perniagaan anda serta meningkatkan kelayakan kepakaran anda.

39) Mempromosi ketika pelanggan sedang menunggu atau sedang menunggu di talian: Sekiranya anda perlu meminta pelanggan menunggu atau menunggu di talian telefon sebelum ianya disambungkan kepada pihak yang berkenaan, pastikan yang mereka yang sedang menunggu diberikan bahan bacaan yang membantu mempromosikan perniagaan anda. Sekiranya di talian, pastikan mereka mendengar rakaman yang mempromosikan produk atau perkhidmatan anda dan bukannya hanya mendengar lagu-lagu atau muzik yang tidak membantu menambah nilai perniagaan anda.

38) Berikan hadiah percuma yang lain dari yang lain: Hadiah pen yang dicetak dengan logo syarikat mungkin membosankan dan orang mudah dilupakan. Apakata cuba berikan sesuatu yang berbeza, seperti seluar dalam yang berlogokan syarikat anda contohnya, atau topi santa claus berlogo, atau mungkin sabun yang mempunyai logo syarikat anda yang buat mereka mandi "bersama-sama" anda setiap hari?

37) Minta dan gunakan testimonial pelanggan: Manusia lebih yakin bila mereka membaca pengalaman orang lain yang mendapat pengalaman yang bagus menggunakan produk atau perkhidmatan anda.

36) Berikan jaminan wang dikembalikan: Sekiranya anda yakin dan percaya dengan produk atau perkhidmatan anda, berikan jaminan anda. Tawarkan pemulangan wang jika mereka tidak berpuashati dengan apa yang anda berikan kepada mereka. Anda akan menarik lebih ramai orang untuk mencuba produk atau perkhidmatan anda dan biasanya mereka tidak akan meminta wang untuk dipulangkan sekiranya ianya bagus untuk mereka.

Demi Kejayaan Perniagaan Anda,

Dr. Azizan Osman
Mentor Kekayaan & Kejayaan

P.S: 35 Tips Percuma seterusnya akan menyusul 5 hari lagi.

8:06 AM |

Wednesday, January 18, 2012
  Jumlah Kalori Dalam Makanan Seharian di Malaysia

Kategori:Kuih Muih

1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori





Kategori: Lauk Pauk


1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori



Kategori: Makanan Rutin


1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori



Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori





kategori minuman

1.minuman berkabonat 1 tin 285g – 120 kal
2.minuman kotak 250g – 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan – 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan – 25 kal
5.aiskrim 2 skop- 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan – 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan – 90 kal
8.mentega 2 sudu teh – 75 kal
9.keju chedar 1 keping -58 kal



Murtabak/mutton – 1 piece – 722 kalori
Cheese Cake – 1 slice – 400 kalori
Roti Telur & Dhal – 1 piece & 1/2 cup – 414 kalori
Laksa Kari – 1 bowl – 589 kalori
Nasi Lemak – 1 complete – 644 kalori
Mee Goreng Mamak – 1 plate – 660 kalori
Lor Mee – 1 bowl – 383 kalori
Mee Rebus – 1 plate – 556 kalori
Mee/Bihun Goreng – 1 plate – 510 kalori
Kuey Goreng Kerang – 1 plate – 743 kalori
Mee Wantan – 1 plate – 409 kalori
Laksa Penang – 1 bowl – 436 kalori
Mee sup – 1 bowl – 381 kalori
Lor Mai Fun – 1 plate – 422 kalori
Nasi Briyani Kambing – 1 plate – 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging – 1 plate – 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish – 1 plate – 620 kalori
Century Egg Porridge – 1 bowl – 423 kalori
Nasi Ayam – 1 plate – 600 kalori
Nasi Goreng Biasa – 1 plate – 637 kalori
Nasi Claypot – 1 bowl – 898 kalori
Bah Kut Teh – 1 bowl – 348 kalori
Sotong goreng tepung – 1 small plate – 630 kalori
Sup Krim – 1 rice bowl – 375 kalori
Cheese burger with extra beef – 1 whole – 438 kalori
Fried fish cake with bun – 1 whole – 433 kalori
sundae chocolate – 1 cup – 380 kalori
Apple Pie – 1 piece – 260 kalori
Cheese & meat sauce – 1 small plate – 444 kalori
Sandwich chicken salad – 1 whole – 481 kalori
Pasembur – 1 plate – 752 kalori
Rojak Buah – 1 plate – 443 kalori
Tteh tarik – 1 glass – 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice

Air kacang soya segelas = 60 kalori
Air tebu segelas = 184 kalori
Ais krim sehidangan = 335 kalori
Apam balik sepotong = 300 kalori
Ayam goreng kepak = 102 kalori
Ayam goreng peha = 120 kalori
Ayam kari seketul = 250 kalori
Ayam tandoori sepotong = 220 kalori
Bakso semangkuk = 320 kalori
Bihun sup semangkuk = 350 kalori
Bijirin sarapan coklat 2 cawan = 266 kalori
Biskut cip coklat sekeping = 30 kalori
Biskut sayur 6 keping = 264 kalori
Biskut susu 2 keping = 34 kalori
Black coffee = 3.5 kalori
Bubur ayam semangkuk = 275 kalori
Bubur caca semangkuk = 300 kalori
Bubur kacang semangkuk = 100 kalori

Nasi ayam kosong sepinggan = 300 kalori
Nasi ayam sepinggan = 600 kalori
Nasi Briyani = 448 kalori
Nasi briyani berayam sepinggan = 880 kalori
Nasi briyani kambing sepinggan = 587 kalori
Nasi campur + 3 jenis lauk sepinggan = 620 kalori
Nasi claypot semangkuk = 898 kalori
Nasi goreng bertelur sepinggan = 635 kalori
Nasi goreng biasa sepinggan = 637 kalori
Nasi lemak ayam goreng = 644 kalori
Nasi lemak bersambal sepinggan = 400 kalori
Nasi minyak + rendang daging sepinggan = 664 kalori
Nasi minyak kosong sepinggan = 445 kalori
Nasi putih satu setengah cawan = 260 kalori
Pasembor sepinggan = 752 kalori
Pie epal sepotong = 260 kalori
Popia basah seketul = 94 kalori
Popia goreng = 130 kalori
Puding coklat & sos vanilla 2 potong = 300 kalori
Pulut panggang 2 keping = 250 kalori
Rojak buah sepiring = 443 kalori
Roti bakar coklat sekeping = 275 kalori

Roti Naan sekeping = 308 kalori
Roti pita sekeping = 124 kalori
Roti telur sekeping & kuah dal 1/2 mangkuk = 414 kalori
Roti telur sekeping = 356 kalori
Sambal sotong setengah cawan = 55 kalori
Sambal udang setengah cawan = 70 kalori
Sandwich isi daging bakar & mayonis sepotong= 270 kalori
Sandwich sardin sepotong = 70 kalori
Sate ayam 10 cucuk = 365 kalori
Sayur campur goreng = 43 kalori
Seri muka sepotong = 144 kalori
Sotong goreng tepung seketul kecil = 630 kalori
Sundae chocolate secawan = 380 kalori
Sup berkrim semangkuk kecil = 375 kalori
Susu coklat rendah lemak 2 kotak = 200 kalori
Susu pekat 1 sudu besar = 71 kalori
Taukua goreng sekeping = 110 kalori
Teh tarik segelas = 83 kalori
Telur goreng sebiji = 110 kalori
Wafer coklat sekeping= 100 kalori
Yogurt 125ml 2 cawan = 228 kalori

Labels:

1:56 AM |

Monday, January 16, 2012
  Jangan Izinkan Aku Jatuh Cinta Andai Masanya Belum Tiba

Jangan Izinkan Aku Jatuh Cinta Andai Masanya Belum Tiba | iluvislam.com + discover the beauty of islam


Ya Allah,
Andai masanya belum tiba,
Jangan izinkan aku untuk jatuh cinta,
Aku memohon agar Kau tunjukkan jalan,
Agar Kau tunjukkan aku tuntutan yang perlu aku lakukan,
Jauhkanlah aku daripada kemaksiatan,
Jauhkanlah aku daripada perkara yang tidak dapat memberi manfaat,
Dan jauhkan aku daripada perkara yang engkau murkai,
Agar aku dapat menjaga diri.

Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
Jadikanlah aku yang mencintainya kerana agama yang ada padanya,
Jika dia hilangkan agama yang ada dalam dirinya,
Maka hilanglah cintaku padanya,
Sesungguhnya, cinta yang suci itu tidak buta.



ya Allah,
dan jika dia mencintai aku,
Biarkanlah dia mencintai aku kerana agama itu juga,
Asalkan dia tidak lebihkan cinta kepadaku melebihi cinta kepadaMu,
Supaya cinta itu bersemi di lembayung keredhaan-Mu,
Kerna dari situ lahirlah rahmah dan mawaddah dalam rumahtangga.


Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.


Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.


Ameen..

Labels:

12:48 AM |

Wednesday, January 11, 2012
  BESOK DATING

setelah sekian lama x pergi dating, akhirnya 12.01.2012 besok la tu aku akan pegi berdating. dgn membawak marlia. tu la selama ni dating kt alam cyber je.




semoga semuanya dipermudahkan Tuhan.
dilapangkan dan diluaskan hati utk menerima segala kekurangan yg ada.
semoga kali ini adalah jodoh buat aku.
yg terbaik buat kami berdua.
selamanya
hingga dpt memberi aku sebuah makna kehidupan.



alhamdullilah aku bersyukur.



Labels:

7:23 AM |

Tuesday, January 10, 2012
 



ok ni dia kawan yg aku sedang berkawan. Mohamad Azry bin Zainol Abidin.
tp seolah2 bapak x suka aku berkawan dgn dia. katanya org singapura bahaya. dan mereka juga terlalu ego.


terjadinya kes kenapa bapak xsuka org singapura sebab adik sedara aku Siti Noranisah telah dibuntingkan oleh orang sana. dan tidak bertanggunjawab.


betul kata Azry, org melayu singapura memang memandang rendah kepada melayu malaysia. sebab, mereka tidak mendapat kelebihan seperti kita kt malaysia ni. terlalu banyak kemudahan yg disediakan dr kerjaan utk kita. dan juga terlalu ramai org2 yg malas bekerja. tengok je la kt kg2, melambak anak muda bersidai kt jambatan kg, melepak. paling teruk tak kerja boleh hisap dadah. ada antara mereka suka tukar2 kerja. asik salahkan majikan sedangkan salah diri sendiri.


dan keluarga kami sendiri, bapak tak berkerja. kami cuma makan hasil sawit je. dan sawit yg ada tu pun kita upahkan org lain yg petik.

12:41 AM |

Monday, January 9, 2012
  durian oh pengangan durian



seperti sedia maklum kakak mmng suka sgt2 dgn durian. oh tolong.. habisla diet aku bersepai. seblum 15hb aku kena lost 4 kg lg. Mariana tolong jg diet anda..!

Labels:

1:00 PM |

Saturday, January 7, 2012
  Cinta

Seperti yg sedia maklum, kakak ada daftar kt myjodoh.net. hati tu kejap berkobar2 nak carik jodoh. kejap tu rasa mcm dah lemah semangat.


ok





buat masa ni aku ada rapat dengan seorang anak jati dari singapore. tak tau nak cakap macamana. yg aku pasti.. aku tak berani nak mengharap atau memberi harapan. aku takut jadi mcm sebelum2 ni.

Labels:

2:33 PM |

Friday, January 6, 2012
  impian kami dgn BOK IPLIK

aku telah terbakar dan dibakar oleh Nik utk mengecap kejayaan seperti miliknya. org yg lebih muda dari aku mampu meluaskan perniagaan sehingga ke benua Eropah. sungguh aku bangga punyai sahabat dan teman seperti dia.

Nik Mohd Faiz yg aku kenal, bukan jenis org yg memilih utk berkawan. seorang yg sangat2 peramah dan terbuka hati utk membantu kawan2 yg sedang dlm masalah dan kekusutan. penuh dgn kata2 nasihat dan dorongan. akak bangga dpt berkenalan dgn nik.

dan kat situ aku lebih tersedar dan aku bersemangat aku juga mampu lakukan seperti nik. menempah nama di negara org. meluaskan empayar peniagaan sendiri. terima kasih nik, member inspirasi kepada akak.

dan rasanya bukan mustahil utk aku kecap kejayaan walaupun sekarang aku cuma pasang angan2. ya betul kata dr azizan osman.. kita perlu ada tindakan. walaupun kewangan tidak mengizinkan tp aku pasti Allah s.w.t maha pemurah. insyaallah rezeki tu mesti ada.

ya dgn ini aku memasang impian. bakery n pastry tidak akan aku abaikan. kerana disitu la tapak permulaan perniagaan aku. dan dari situ juga aku terima pelbagai dugaan dan ujian. cuma Allah saja yg tahu. ya Allah aku bersyukur kepadaMu.

aku ingin cipta nama BOK IPLIK hingga meniti di bibir setiap org. BOK IPLIK bukan sekadar utk bakery n pastry.. tp juga kami ada cabang2 perniagaan yg lain.



ya aku berimpikan punyai kedai atau bistro. ingin aku perkenalkan kek dan rahsia kelazatan manisan BOK IPLIK. aku inginkan suasana yg santai. ada ruang makan yg selesa. kerusi dan sofa. termasuk sediakan pc utk layari internet dan tempahan online manisan atau aksesori wanita.



ok itu bercerita utk tingkat bawah, tingkat 2 aku berangan utk letak segala jenis baju, handbag dan pakaian muslimah yg boleh dibeli secara online atau walk in.

di tingkat atas sekali adalah pejabat. ruang operasi segala jenis pengurusan utk bidang2 perniagaan aku.

ya ini lah impian aku. kenapa terlalu banyak sgt perniagaan aku ceburi? kerana dari menjual kek di uptown, kami upgrade menjual pakaian pula di ekspo. dlm masa yg sama kami juga mengambil semua tempahan online termasuk mencari tender2 kerajaan.

ya Allah permudahkan la urusan hambaMu ini. bukan kerana hendak mengejar kekayaan.. tp aku hendak melapangkan hati kedua org tuaku. juga ingin berkongsi rezeki utk binatang kesayangan nabi. perluaskan la rezeki hambaMu ini ya Allah.

Labels:

7:01 AM |

Wednesday, January 4, 2012
  penangan limau mandrin





argghh terbabas pulak makan limau mandarin. cepat2 cek buku Dairi Tak Nak Gemuk. ni semua gara2 terliur tengok limau tu. ade cina bg kt opis ni.

1 biji limau mandarin 7.4kg

aku dah makan 4 biji. bermakna 29.6kg. ptgh ni sungguh2 aku betul nak pegi jogging. mlm aku makan telur separuh masak je.

9.30pg td SD2 250ml
11.30 pg sayur sawi 2 mangkuk dgn udang masak sos


======================================================================




oh tidak!!! paan dtg bawak durian. dah la aku ni hantu durian. telan lagi 2 biji. bukan 2 ulang. argghhh :(((((( diet aku!!!

mlm aku dah termakan roti 2 biji plk tu. betul2 la budak ni nak kena hukum!

Labels:

8:37 AM |